Dlaczego rabarbar należy zbierać tylko do połowy czerwca?

Bogaty w witaminę C, pyszny, zdrowy. Jest idealnym materiałem na ciasto, kompot i babeczki. Rabarbar. Choć rośnie przez całe lato, zbierać go wolno tylko do połowy czerwca. Dlaczego?

Rabarbar to roślina w Polsce dobrze znana. Uprawiają ją zazwyczaj miłośnicy „babcinych” ogrodów z malwami w tle. Jego ogromne i rozłożyste liście są doskonałą ozdobą, a ogonki – smaczną przekąską.
Czerwone łodygi rabarbaru zawierają mnóstwo witaminy C. Ten silny antyoksydant nie tylko walczy z wolnymi rodnikami, ale także ułatwia przyswajanie żelaza. A co za tym idzie – działa krwiotwórczo. Wspomaga również odporność.
Zbiór rabarbaru przypada na maj i czerwiec. Najlepsze do jedzenia są łodygi, które liczą sobie od 3 do 5 tygodni. Później ich spożywanie może wiązać się z zatruciem pokarmowym. Dlaczego?
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Rabarbar zawiera szczawiany wapnia. O ile jednak na początku jest ich niewiele, o tyle w łodydze mającej ponad 5 tygodni ich poziom rośnie. Substancje te mogą być szkodliwe dla zdrowia, ponieważ wypłukują z organizmu wapń, czyli składnik, który jest budulcem kości.
Oprócz tego szczawiany wapnia odkładają się w nerkach i mogą tworzyć kamienie. Dlatego też z walorów rośliny należy korzystać umiarkowanie.
Zobacz więcej:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze